Adventstid for store og små


Advent er forberedelsestid til jul. Her finner du sanger, aktiviteter og symboler knyttet til adventstida.

 

Det er mange tradisjoner og symboler knyttet til tida før jul.  Advent en forkortelse for Adventus Domini. Morsomme ord å si egentlig. Det er latin og betyr 'Herrens komme'. Herren er et annet ord på Jesus.

Kongen kommer!

Adventus Domini var et uttrykk som i Romerriket ble brukt om tiden like før en viktig person, f.eks. en konge skulle besøke en by eller et sted. Da var det mange ting som skulle gjøres i stand. Program skal legges og gjennomgås, røde løpere kanskje skaffes og den enkelte skal pynte seg. Og alt skjer i høytid og forventning. Kongen kommer!

Advent er en tid med forventning. Kongen vår, Herren Kristus, skal komme for å bo iblant oss. Derfor feirer vi jul. Advent er en forberedelsestid før denne høytiden. Når kongen kommer, skal det være fest!

 

Når er det advent?

I protestantiske og katolske kirker varer adventstiden 4 uker. Første søndag i advent faller alltid mellom 27.november og 3.desember.

Visste du at kirken har et eget kirkeår? Det begynner ikke 1.januar, men første søndag i advent. 

 

Tradisjoner og symboler

Hva pleier du å gjøre når det er advent? Kanskje tenne lys? Åpne adventskalender? Det er mange tradisjoner og symboler knyttet til adventstiden. 

Lilla

I kirken har hver høytid og hver søndag sin farge. Advent har fargen lilla. Det er fargen for forberedelse, oppgjør og sorg. Når vi forbereder fest, vil vi ofte rydde og vaske litt. Sånn kan det være inne i oss også: Kanskje det er noe vi vil legge bort, eller noe vi vil hente fram.

Lystenning

Mange har adventslysestake hjemme. Det finnes i kirkene våre også. For hver søndag i advent tenner vi et nytt lys og synger/leser et vers om advent. Det blir mer lys jo mørkere det blir ute og jo nærmere vi kommer det store lyset: Kristus som fødes i en stall. 

Adventsstjerne

Stjerna henges opp den første dag i advent. Den er et symbol på Betlehemsstjerna, ei spesiell stjerne som lyste da Jesus ble født. Noen vise menn fra Østen tolket stjerna som et tegn på at en stor konge måtte være født. 
Spissen på stjerna peker ned mot stallen der de fant kongen.

 Adventskalender

Kalendere finnes i mange varianter. Felles for dem er at man teller dagene fram til jul ved å åpne en luke eller pakke opp en liten adventsgave.

De første trykte adventskalenderne ble laget først på 1900-tallet i Tyskland. De gamle adventskalenderne kunne for eksempel bestå av et bilde med julemotiv som ble gradvis avdekket etter hvert som man åpnet lukene. Eller så kunne lukene inneholde små figurer som ble satt sammen til en julekrybbe.

I Norge ble den første julekalenderen trykket i 1947.

 

AKTIVITETER I ADVENTSTIDA

Lag en lyslykt

Bak lussekatter til Lucia-dagen

Utfordre familien til en adventsquiz

Lag julekrybbe av ispinner

Les julefortellingen som tegneserie

Se julefortellingen på tegnefilm

'Tenn lys'. Tekst.

Hør sanger som hører til i adventstida

 

Tilbake