Det nye Weimbsorgelet i Østre Porsgrunn kirke


Onsdag 7. oktober 2020 kom containerne med orgelet fra Weimbs Orgelbau i Tyskland til Porsgrunn. Orgelet hadde tidligere vært bygget og montert ved fabrikken i Hellenthal. Orgelet ble transportert i sine enkelte deler, og store deler av kirketorg og kirkerom ble brukt som lagringsplass frem til monteringen var gjort ferdig. 

(bilde: Alan-Tilman Schumacher, Harry Hermann Dix, Estella Müller og Christoph Goffart )

 

Orgelbyggerne Jochen Breuer og Benetikt Mann lyttet til- og tilpasset hver av de 2 363 pipene for å forme klangen til den nye kirken.

– Orgelet skal være som et orkester, men det skal klinge som ett instrument, sier de stolte håndverkerne.

Orgelet og alle piper ble montert de første ukene i oktober 2020. Orgelbyggerne var ferdig med «intonasjon» våren 2021.

 

(bilde: Jochen Breuer og Benetikt Mann)

Intonasjonen ble gjort nøyaktig slik at pipene i samme stemme låter på samme måte. Orgelpipene er satt opp i ulike grupper som tilhører spillepulten sine tre klaviaturer og pedaler. Bak fronten med synlige piper er det satt opp piper i to etasjer. De største pipene står i første etasje som tilhører hovedklaviaturet og pedalene. I andre etasje er ”svellverket”. Dette er piper som tilhører de to øverste klaviaturene og som kan dempes ved å lukke sjalusidører foran pipene. Rundt en tredjedel av orgelpipene i orgelet er trepiper, hovedsakelig piper i det lavere registeret. Resten er metallpiper. Orgelpipene er laget i en legering av tinn og bly, og noen få av sink.

 

Orgelet ble innviet av Prost Liv Espeland Jettestuen, Sokneprest Ivar Brobakken og Kantor John Beech, 18. april 2021.

Innvielseskonserten (utsatt pga Covid-19), var holdt 29. august 2021. I løpet av høsten 2021, var det holdt "Orgelfest" med mange spennende konserter, noe solo orgelkonserter, og noe med andre musikere bla. fiolin, vokal, guitar, folkeinstrumenter, slagverk, kor og orkester. 

PDF: Orgel Disposisjon

 

Porsgrunn menighet vil gjerne gi en stor takk til Sparebank 1 stiftelsen, Sparebank 1 Telemark-Grenland, og Kulturdepartementet for sine mektige gaver til orgelprosjektet!

 

 

 

Tilbake