Nå er det fastelavn! Her kan du finne ut hva det betyr. Hvis du har lyst, kan du lage noe som har med fastelavn å gjøre også.
Det nærmer seg faste, ukene før påske. Det skal vi markere med karneval og fastelavnsboller! I år er fastelavnssøndag 14.februar.
Karneval
Karneval er en fest som er før fastetiden og feires i tida rundt fastlavnssøndag. Fasten er ukene før påske. I fasten forbereder man seg til påsken, som er den viktigste kristne høytiden. Karnevalet har tradisjon lagt tilbake i tid. Ordet 'karneval' kommer sannsynligvis fra italiensk eller latinsk ord og betyr 'kjøtt farvel' eller 'kjøtt vekk'. I gamle dager var det forbudt å spise kjøtt i fastetiden. I dag er det annerledes og faste tiden handler om å bry seg om hverandre og å hjelpe andre. Vi feirer karneval den dag i dag med utkledning, lek, musikk og moro.
LAG MASKE. Kanskje pleier du å kle deg ut til karneval i barnehagen eller skolen? Her finner du tips til hvordan du kan lage din egen karnevalsmaske.
Fastelavn
Ordet kommer fra nedertysk og betyr egentlig 'kvelden før fasten'. I gamle dager var det viktig å spise god mat og 'feite seg opp' før fastetida begynte. På fastelavnssøndag var det skikk å spise boller, gjerne med ekstra godt fyll i. Dagene etter fastelavnssøndag har også fått egne navn: Blåmandag og feitetirsdag. Så begynner fastetiden på askeonsdag. Kanskje du vil sjekke på egenhånd hva disse dagene betyr?
BAK OG SPIS DINE EGNE FASTELAVNSBOLLER
PLUKK KVISTER OG LAG FASTELAVNRIS